Am nevoie de un psihoterapeut?

questions-4027963_1920

Cum stii daca, in contextul in care te afli, ar fi oportuna apelarea la un psihoterapeut? Premisa principala ar fi sa stii de existenta psihoterapeutilor, sa stii cu ce se ocupa. Daca stii si cateva diferente intre un psiholog si un psihoterapeut inseamna ca subiectul nu iti este strain.

Avand aceste informatii, cum decizi ca e momentul sa apelezi la un psihoterapeut?
De multe ori aceasta decizie este incurajata de o experienta similara a unei persoane cunoscute. Stiu pe cineva care a apelat la psihoterapeut intr-un moment foarte dificil, moment pe care a reusit astfel sa il depaseasca mai usor. Genul acesta de experienta este poate cea mai convingatoare. Practic ai putut urmari direct efectele unui proces terapeutic si acest lucru iti face acum mai usoara alegerea.

Inainte de a te gandi la acest demers exista insa un alt moment, momentul in care evaluezi impasul prin care treci. Este un moment esential. Este momentul in care fie decizi daca vei continua sa incerci o serie de solutii pe cont propriu fie ajungi la concluzia ca ai nevoie de ajutor. De multe ori prima varianta pare mult mai la indemana. Pornim de la premisa ca problema nu este grava (ca si cand doar pentru lucrurile grave trebuie sa cerem ajutor), ca mai avem multe lucruri de incercat sau poate pur si simplu trebuie sa facem mai mult din ceea ce facem deja. Genul acesta de abordare este poate destul de vizibila in cazul problemelor de cuplu. De multe ori alternativa psihoterapiei in abordarea acestor probleme intervine intr-o faza destul de inaintata, dupa ce problemele din cuplu s-au acutizat.

Un alt scenariu este cel in care psihoterapia iti este recomandata de persoane cu autoritate, de exemplu de medici. In momentul in care suferi si suferinta nu are nici o cauza medicala poti primi o recomandare din partea medicului in directia psihoterapiei. Prin urmare o recomandare din partea unei persoane cu autoritate poate fi decisiva in a lua decizia de a “incerca” psihoterapia.

Indiferent de scenariu, esentiala este informare – pe masura ce afli mai multe lucruri despre acest subiect el devine mai familiar, devine din ce in ce mai mult o alternativa cu sanse mai mari de a fi luata in considerare.