Terapia EMDR

EMDR reprezintă acronimul pentru Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Este o metodă terapeutică validată științific (evidence-based). Studiile știintifice care au vizat validarea acestei terapii s-au concentrat în mare măsură pe validarea acesteia pentru tulburarea de stres postraumatic. EMDR este de altfel inclusă în ghidurile de practică clinică asociată tulburării de stres postraumatic dar și anxietății și depresiei.

Mișcările oculare în EMDR

eye-1173863_640

Această metodă terapeutică are ca particularitate utilizarea mișcărilor oculare (sau a unei forme alternative de stimulare bilaterală) pentru procesare amintirilor traumatice. Există în prezent mai multe teorii care încearcă să explice cum/de ce funcționează atât de bine acest tip de procesare, nexistând o explicație dovedită cu privire la acest aspect. Ceea ce este dovedit este însă rata de succes a acestei metode atunci când vine vorba de abordarea/ameliorarea în special a tulburării de stres postraumatic. Stimularea bilaterală prin intermediul mișcărilor oculare reprezintă accesarea resurselor creierului de a procesa și integra conținutul emoțional al amintirilor traumatizante.

 

Efectele EMDR

film-1668918_640

După lucrul cu EMDR, clienții dobândesc capacitatea de a se raporta la amintirile lor ca la evenimente care s-au întâmplat în trecut. Aceasta este o experiență diferită de felul în care se manifestă de exemplu tulburarea de stres postraumatic – persoana trăiește acum copleșită de stările asociate unui eveniment trecut traumatizant, ca și când acel eveniment are loc din nou în prezent. Are loc așadar o schimbare de perspectivă atât la nivel cognitiv dar și emoțional, schimbare într-un sens adaptativ pentru persoană. Practic amintirile își ocupă locul potrivit în filmul vieții persoanei, fără să mai intruzeze în prezent prin tot bagajul lor de emoții și senzații.

 


 

Pe site-ul Societății Române de EMDR găsiți lista terapeuților acreditați să utilizeze această metodă și informații utile legate despre terapia EMDR.