Terapia EMDR

EMDR reprezintă acronimul pentru Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Este o metodă terapeutică validată științific (evidence-based). Studiile știintifice care au vizat validarea acestei terapii s-au concentrat în mare măsură pe validarea acesteia pentru tulburarea de stres postraumatic. EMDR este de altfel inclusă în ghidurile de practică clinică asociată tulburării de stres postraumatic dar și anxietății și depresiei.

Mișcările oculare în EMDR

eye-1173863_640

Această metodă terapeutică are ca particularitate utilizarea mișcărilor oculare (sau a unei forme alternative de stimulare bilaterală) pentru procesare amintirilor traumatice. Există în prezent mai multe teorii care încearcă să explice cum/de ce funcționează atât de bine acest tip de procesare, nexistând o explicație dovedită cu privire la acest aspect. Ceea ce este dovedit este însă rata de succes a acestei metode atunci când vine vorba de abordarea/ameliorarea în special a tulburării de stres postraumatic. Stimularea bilaterală prin intermediul mișcărilor oculare reprezintă accesarea resurselor creierului de a procesa și integra conținutul emoțional al amintirilor traumatizante.

 

Efectele EMDR

film-1668918_640

După lucrul cu EMDR, clienții dobândesc capacitatea de a se raporta la amintirile lor ca la evenimente care s-au întâmplat în trecut. Aceasta este o experiență diferită de felul în care se manifestă de exemplu tulburarea de stres postraumatic – persoana trăiește acum copleșită de stările asociate unui eveniment trecut traumatizant, ca și când acel eveniment are loc din nou în prezent. Are loc așadar o schimbare de perspectivă atât la nivel cognitiv dar și emoțional, schimbare într-un sens adaptativ pentru persoană. Practic amintirile își ocupă locul potrivit în filmul vieții persoanei, fără să mai intruzeze în prezent prin tot bagajul lor de emoții și senzații.

Rezultatul procesării unei amintiri traumatice utilizând EMDR se referă la integrarea optimă a acestei amintiri. Concret, această integrare optimă înseamnă că ne amintim în continuare evenimentul însă emoțiile dureroase, senzațiile fizice asociate și gândurile și imaginile tulburătoare/intruzive asociate acestei amintiri nu mai sunt prezente. În timpul procesării EMDR se poate întâmpla să apară alte amintiri, asociate celei procesate. De asemenea, în timpul procesării unei amintiri clientul va avea senzații și emoții asociate acestei amintiri. Procesarea unei amintiri poate continua și după ședința propriu-zisă de terapie, ca urmare a felului în care creierul continuă procesul natural de re-integrare. Acest tip de continuare poate fi reflectat în apariția altor amintiri, flashback-uri, senzații sau chiar vise.

 

Familiarizarea cu EMDR

emdr

Un principiu de bază al terapiei EMDR este legat de încrederea în capacitatea creierului de a conduce procesul vindecării, un proces asupra căruia pacientul este tot timpul în control. Acest potențial este stimulat și activat prin intermediul terapiei EMDR, în contextul unei relații terapeutice care să asigure un mediu sigur în care acest proces să aibă loc.

O modalitate de descriere a EMDR poate fi sumarizată astfel: “când are loc un eveniment traumatic, se pare că acesta este păstrat în memorie cu imaginile, sunetele, gândurile și emoțiile care au apărut în acel eveniment. Mișcările oculare folosite în EMDR par să deblocheze sistemul nervos și să permită creierului să proceseze experiența, așa cum se întâmplă în somnul REM, o fază a somnului în care visăm”.

 


 

Pe site-ul Societății Române de EMDR găsiți lista terapeuților acreditați să utilizeze această metodă și informații utile legate despre terapia EMDR.

Un scurt ghid este disponibil aici: www.ancore.eu/emdr