Fie ca…

fie ca

Mesajele de urare care încep cu “Fie ca…” le asociez cu Paștele.

  • Fie ca lumina
  • Fie ca bunul dumnezeu
  • Fie ca primăvara

acestea sunt sugestiile google atunci când cauți “fie ca”. Poate și google le asociază tot cu Paștele. În fine, am ajuns să mă gândesc la expresia “fie ca” după ce am citit despre un studiu care analiza eficiența unor intervenții terapeutice în tratamentul sindromului de stres post traumatic. Una din intervenții era, pur și simplu, repetarea unor fraze cu scopul de a stimula sentimente de bunătate față de alții sau față de tine însuți. Așa am ajuns la “fie ca”, expresia de urare blândă, caldă, iubitoare. În studiul respectiv, repetarea acelor fraze a avut același efect precum o intervenție cognitivă de procesare cognitivă focalizată pe traumă (sună lung și complicat).

Poate fi contraintuitiv să vezi potențialul capacității noastre naturale de a manifesta bunătate și compasiune. Poate fi dificil să îți dai voie să te folosești de această capacitate în mod deliberat, să îi dai șansa de a se manifesta pur și simplu. Sub forma ritualică, sub forma, iată, a unor simple fraze, șoptite ție sau altcuiva.

Uneori pe cât de natural se simte să îți orientezi gândurile bune către altcineva, către o persoană dragă, pe atât de bizar și nepotrivit pare să se simtă chiar și ideea de a îndrepta aceleași gânduri către tine. Sau, dacă nu pare bizar, poate să pară uneori inutil, un clișeu, o prostie, păcăleală, neautentic, mincinos.

Voi lăsa mai jos lista mea de “fie ca”, de urări pe care le voi face la persoana a doua.

Fie ca tu să fii în siguranță.

Fie ca tu să fii sănătos.

Fie ca tu să fii fericit.

Fie ca tu să fii protejat.

Fie ca tu să fii iubit.

Fie ca tu să fii susținut.

Fie ca tu să fii bine primit.

Fie ca tu să îți poți dori și pentru tine, cu bunătate și blândețe.

 

Cu bine!