Mihai Manole, psihoterapeut specialist Bucuresti

Despre mine

Numele meu este Mihai Manole, sunt psihoterapeut specialist, cu formarea de baza in terapie ericksoniana, relaxare si hipnoza clinica. Am absolvit un masterat in psihotraumatologie si asistarea psihologica, cursuri de formare in terapia EMDR. Sunt membru al Colegiului Psihologilor, Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei, Societatii Romane de EMDR, Asociatiei Romane de hipnoza clinica si terapie ericksoniana.

psihoterapeut-mihai-manole

Mai jos veti gasi reperele formarii mele academice. Maniera de lucru si principiile care ma ghideaza in profesia de psihoterapeut le-am descris aici si aici. As vrea ca acum sa descriu in cateva cuvinte conceptul de relatie terapeutica, un ingredient esential in succesul oricarei terapii, un aspect pe care orice psihoterapeut invata sa il ia foarte serios in seama in procesult terapeutic. Sunt cercetari stiintifice care atesta faptul ca dincolo de metoda propriu-zisa de terapie (ex: cognitiv comportamentala, psihanalitica) relatia terapeutica este factorul decisiv atunci cand vine vorba de o psihoterapie de succes.

Relatia terapeutica in sine este un concept complex care evolueaza in timp, pe parcursul lucrului terapeutic. Ea se bazeaza pe o serie de principii/reguli care tin de profesionalism, confidentialitate, respect. Relatia se dezvolta intr-un cadru terapeutic marcat de siguranta, empatie si incredere.

Voi reda mai jos o descriere a acestui concept, descriere pe care o consider foarte sugestiva (descrierea este bazata pe Wake, L. apud McDermott&Jago)

 

relatia-psihoterapeut-client

Este o obisnuinta sa vorbim de relatia client-psihoterapeut. Aceasta relatie presupune crearea unui sistem activ creat de si intre cei doi indivizi. La fel ca in cazul altor sisteme si aici exista o influenta reciproca. Asa cum sugereaza cuvantul sistem, sunt de asemenea structuri implicite si explicite care influenteaza ambele parti. Exista unele presupuneri (despre natura si rolul pe care il are fiecare in relatie, despre scopul si procesul terapiei, despre schimbare, despre sine) si unele reguli. In timp ce unele sunt explicite (de exemplu, ce se intampla daca una din parti anuleaza o intalnire), altele, desi nu sunt la fel de evidente, sunt totusi prezente – Interpreteaza terapeutul? Ce nivel de tacere este acceptabil? In ce moduri este acceptabil ca un client sa il influenteze pe terapeut? Poate cea mai importanta implicatie a abordarii sistemice este ca interactiunea dintre cele doua parti este recunoscuta ca mutual regulatoare. Terapie nu este un tratament pe care clientul il primeste, pe care psihoterapeutul il da, il ofera, ci mai degraba un dans colaborativ neintrerupt.

Locatia – cabinet de psihoterapie, Bucuresti

Cabinetul este localizat in Bucuresti, Bulevardul Nerva Traian, nr 27-33 (Timpuri Noi).

Atestare Profesionala – psihoterapeut autonom

 • Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania, treapta de specializare specialist
 • Cabinet Individual de Psihologie, autorizat de Colegiul Psihologilor din Romania, Bucuresti
 • Membru al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT)
 • Membru al Societatii Romane de EMDR
 • Membru al Asociatiei Romane de Hipnoza Clinica si Terapie Ericksoniana
 • Licentiat al Facultatii de Psihologie si Stiinte Sociale, Universitatea Bucuresti
 • Licentiat al Facultatii de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica Bucuresti

Formarea academica in profesia de psihoterapeut, presupune in primul rand sute de ore de formare in scoala terapeutica aleasa. Apoi e vorba despre sute de ore de dezvoltare personala. Si, desigur, un proces neintrerupt de supervizare si formare continua sustinuta prin participarea la cursuri de specializare.

Formare Continua

 • Workshop – tratarea tulburarilor disociative cu EMDR (Dolores Mosquera)
 • Masterat Psihotraumatologie si Asistare Psihologica, Universitatea Bucuresti
 • Psihoterapeut specializat in EMDR (eye movement desensitization and reprocessing)
 • Curs de formare in Feedback Informed Treatment (FIT)
 • Psihoterapeut de cuplu – formare in Terapia de Cuplu Centrata pe Emotii, 2017; traineri – Rebecca Jorgensen, Lieven Migerode, Simona Herb.
 • Conferinta “Capcanele fericirii: vulnerabilitate sau autenticitate? Cazuri neobisnuite in psihoterapie” (2016)
  • Workshopul “Criza frica si speranta: trei usi deschise pentru o relatie terapeutica”, trainer Amaia Mauriz-Etxabe
  • Workshopul “Cele doua fete ale lui Janus: vulnerabilitate si autenticitate. Principiile si metodele psihoterapiei integrative relationale”, trainer Richard Erskine
 • Workshopul “Evaluare si interventie in situatii de pierderi si doliu”, Expert PSY (2016)
 • Conferinta Internationala de Psihotraumatologie (2015, 2019)
 • Workshopul “Traumele de relatie” sustinut de Conf. Univ. Dr. Diana Vasile (2015)
 • Cursul “Tehnici moderne de psihoterapii cognitive si comportamentale <<Al Treilea Val>> de tehnici de Restructurare Cognitiva”, organizat de Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania (2014)
 • Conferinta Internationala de Hipnopsihoterapie Ericksoniana (2014)