Depresia este una dintre cele mai mari provocari in materie de sanatate mintala careia trebuie sa ii faca fata societatea. Conform unui sondaj realizat de EDA (European Depression Association) 1 din 10 persoane active in campul muncii si-au luat zile libere din cauza depresiei.
O definitie generala considera depresia o prabusire a dispozitiei, o stare marcata de trairi neplacute, triste si amenintatoare. Este vorba despre o traire afectiva puternica asociata cu o gama de comportamente si manifestari somatice specifice. Starea depresiva este traita ca o tristete profunda, “o pierdere a sentimentelor, golire si neliniste interioara, continut perceptual cenusiu, nebulos uneori” (Tratat de psihopatologie si psihiatrie pentru psihologi, F. Tudose).
De regula folosim eticheta “depresie” pentru o paleta foarte larga de manifestari inscrise pe un continuum intre o afectiune propriu-zisa, o manifestare patologica si o stare fireasca de tristete, intr-un anumit context.
Conform DSM IV exista trei mari categorii ale tulburarii depresive: depresia majora in cadrul bolii afective unipolare depresive sau episodul depresiv din cadrul tulburarii afective bipolare, tulburarea de adaptare cu dispozitii depresive si tulburarea distimica.
Printre simptomele frecvente in cazul unei tulburari depresive se numara:
In momentul in care o astfel de stare devine un impediment in functionarea normala, adaptata a unui individ, putem vorbi de oportunitatea unei interventii de natura terapeutica.
Psihoterapia depresiei vizeaza intre altele dezvoltarea unor mecanisme de coping sanatoase, adaptative. Cu alte cuvinte, se urmareste cresterea rezilientei, a capacitatii clientului de a face fata cu bine dificultatilor, in ciuda factorilor de stres carora trebuie sa le faca fata.
Mai multe articole avand ca tematica depresia puteti citi in AICI.
Daca aveti intrebari legate de subiectul depresiei in context psihoterapeutic le puteti adresa folosind formularul de contact de AICI.
Mai jos am trecut o referinta video pe acest subiect (in engleza)