Anxietatea

Anxietatea este in general un mecanism sanatos de aparare, o constanta a functionarii noastre normale. Poate suna bizar, insa in lipsa anxietatii ar deveni foarte complicat sa coboram o scara sau sa traversam o strada – daca nu ar exista intr-un anumita masura anxietatea de a calca aiurea sau de a fi calcati de o masina.

Insa anxietatea este in general o eticheta pentru o stare problematica. Atunci cand vorbim de anxietate de cele mai multe ori vorbim despre disconfort, despre tensiune, stres, alerta. Termenul de anxietate contine deja si semnul unei intensitati deosebite a ceea ce inseamna cu adevarat. Anxietatea este teama fara obiect, este o lupta cu monstri potentiali din viitor. Ne facem griji, ne facem griji despre faptul ca ne facem griji, intram intr-un cerc vicios care ne consuma. In starile de anxietate incertitudinea poate deveni de nesuportat, mintea creeaza scenarii in care ne lasam prinsi, in care jucam rolul victimelor. Anxietatea este o modalitate de a trai in viitor, un viitor periculos, nefavorabil.

Tulburarile de anxietate pot fi grupate in:

  • tulburarile anxioase fobice
  • atacuri de panica
  • tulburare anxioasa generalizata
  • tulburare obsesiv-compulsiva
  • reactie acuta la stres
  • tulburarea de stres posttraumatic

Simptomele si semnele anxietatii variaza de la persoana la persoana, atat sub aspectul manifestarii dar si al intensitatii. Cu toate acestea, semnele obisnuite sunt nervozitatea, tensiunea musculara, transpiratii, ameteala, palpitatii, disconfort epigastric. Modul de desfasurare a simptomelor variaza in functie de tulburarea specifica. In cazul atacului de panica acestea apar brusc si ating rapid apogeul, in timp ce in cazul tulburarii anxioase generalizate simptomele sunt difuze, persistente.

O persoana anxioasa care redescopera modalitatea de a trai in prezent redescopera starea de bine. Un demers terapeutic isi poate propune re-ancorarea persoanei in prezent, intr-un prezent controlabil. Psihoterapia anxietatii se poate centra de pilda pe o reducere a gandurilor parazite, generatoare de stres, in combinatie cu deprinderea unor tehnici de relaxare si cu o interpretarea corecta a diverselor simptome fizice.

Mai multe articole despre anxietate puteti citi AICI.