Intrebari Frecvente

Mai jos este o lista de intrebari frecvente legate procesul terapeutic. Daca ai alte intrebari din aceasta categorie poti folosi formularul de contact de aici pentru a mi le adresa. 

Cand/cum fac o programare?

Programarile se fac telefonic. De comun acord gasim formula potrivita pentru intalniri, fie ca e vorba de programari in prima parte a zilei (ora 9 dimineata) fie seara, pana la ora 20. Sambata programul este 10-14. Recomand ca o programare sa fie facuta cu cel putin o zi inainte de intalnirea propriu-zisa.

Cat dureaza o sedinta?

Durata unei sedinte este de circa 50-60 de minute. In cazul psihoterapiei de familie sau de cuplu sedinta poate dura pana la 90 de minute.

Hipnoza ma poate scapa de fumat?

Hipnoza este intr-adevar un instrument care poate usura foarte mult un proces de invatare, in acord cu interesele si motivatia celui care il sustine. Hipnoza devine un instrument foarte eficient in context terapeutic in combinatie cu aderarea clientului la planul terapeutic. Insa hipnoza este privita de multe ori ca un instrument magic prin care pot fi dictate tot felul de schimbari sau comportamente intr-o maniera care nu tine cont deloc de vointa individului.

Cum fac sa aduc pe altcineva la terapie?

Se intampla uneori sa avem in preajma noastra persoane dragi care sa ni se para ca au nevoie de suport terapeutic. Apare astfel intrebare: cum il/o pot convinge sa mearga la terapeut? Daca persoana in cauza nu este deschisa catre o astfel de alternativa (psihoterapia) sansele ca demersul terapeutic sa aiba succes chiar si daca persoana ajunge in cabinet sunt mici. Intr-o astfel de situatie consider ca ceea ce poate fi facut este ca alternativa psihoterapiei sa fie prezentata, cu avantajele si dezavantajele de rigoare si persoana in cauza sa fie incurajata sa ia cea mai buna decizie pentru sine, in cunostinta de cauza.

Care este diferenta intre psiholog/psihoterapeut/psihiatru?

Psihiatrul este un medic a carui specializare este in psihiatrie. Psihiatrul intervine asadar atunci cand este vorba despre o boala psihica iar interventia psihiatrica are ca trasatura esentiala medicamentatia. Psihoterapeutul este un psiholog specializat in psihoterapie, specializare care are specifica interventia psihologica cu scopul optimizarii, dezvoltarii personale, depasirii unor situatii de tulburare psihica sau psihosomatica Termenul de psiholog este unul generic, similar termenului "medic" ce nu specifica in nici un fel specializarea. Un psiholog are la dispozitie mai multe variante de specializare, fiecare oferindu-i posibilitatea de a activa intr-un anumit domeniu: psihoterapie, psihologia muncii, transporturilor, psihologie educationala, psihologie pentru aparare.