A căuta un terapeut bun (II)

journey-1130732_1920

 

Care sunt criteriile in funcție de care putem analiza ce înseamnă un terapeut bun?

Importanța feedbackului

Starea de fapt de la care aș vrea să încep formularea unei variante de răspuns la această întrebare se referă la concluzia potrivit căreia eficiența psihoterapiei nu s-a modificat în mod semnificativ în ultimii 50 de ani. În ciuda unei efervescențe semnificative atunci când vine vorba despre școli, curente, abordări terapeutice, sau despre metodele și anvergura cercetărilor din domeniul psihologiei, descifrarea modului în care funcționează psihoterapia nu a făcut progrese semnificative.

Ceea ce pun în evidență cercetările care încearcă să lămurească într-un fel care sunt ingredientele din rețeta eficienței psihoterapiei este faptul că performanța terapeuților nu se îmbunătățește cu timpul sau ca urmare a trainingurilor urmate sau ca urmare a experienței. Dimpotrivă, dovezile sugerează că eficiența scade (sursa). 

Unul dintre criteriile esențiale de diferențiere a eficienței terapeuților îl reprezintă integrarea în planul de tratament a unei componente de feedback din partea clientului – feedback informed treatment (FIT).  Este de asemenea unul dintre criteriile cu cea mai semnificativă susținere din partea cercetărilor din domeniu. Acestea pun în evidență că, integrarea FIT în abordarea terapeutică este de natură să îmbunătățească retenția, calitatea și eficiența procesului terapeutic.

Oportunitatea antrenamentului

Simpla utilizare, formală, a unui instrument prin care obții feedback nu este însă, prin ea însăși, o garanție a creșterii eficienței unui terapeut. Ea oferă mai degrabă oportunitatea și contextul punerii în practică a unui program de antrenament personal al terapeutului, ceea ce se cheamă practică deliberată (deliberate practice). Acest tip de activitate este cel care, într-o varietate de activități, reprezintă un ingredient activ al eficienței. A cere feedback, a-l obține și a-l utiliza în contextul unui antrenament consecvent reprezintă cadrul de referință pentru îmbunătățirea eficienței unui terapeut.

Perspectiva personală

Dincolo de perspectiva mai degrabă riguroasă, științifică, prin care se caută răspunsuri clare în acest domeniu, aș puncta trei caracteristici pe care, în opinia mea, un terapeut ar trebui să le aibă. Intenționat nu am spus un terapeut bun. 

  • o bună pregătire teoretică și o ancorare puternică în ceea ce înseamnă evidence-based treatments
  • claritatea cu privire la modul propriu de funcționare, la propriile competențe și limite
  • consecvență în procesul de îmbunătățire a celor două de mai sus

Înșiruirea de criterii, fie că sunt simple, de bun simț sau mai sofisticate, sunt de departe insuficiente pentru ca o persoană să poată să își dea răspunsul la întrebarea ce ar fi însemna pentru mine un terapeut bun? Un astfel de răspuns, cred eu, se găsește în mare măsură experiențial. Pentru că psihoterapia însăși este experiențială. Ea are loc între două persoane care sunt mai mult decât suma caracteristicilor lor, a proceselor lor, a aptitudinilor lor.

Din acest punct de vedere, informațiile, criteriile, ne folosesc pentru a intra în experiență mai degrabă mai bine echipați. Așa cum o hartă te poate ajuta să explorezi dar cu siguranță nu poate înlocui explorarea.

Cu bine!